"When you're good at something, make that everything."
- Roger Federer -

Artikelen


Roger Federer denkt voorlopig nog niet aan stoppen


31-01-2012, 11:55

"Ik wil nog altijd een betere tennisser worden."

Wat heeft je van gedachten doen veranderen om opnieuw in Rotterdam te spelen, na zeven jaar afwezigheid?
"Ik wilde een aantal dingen in mijn speelschema voor 2012 veranderen. Ik had de afgelopen jaren een min of meer identiek toernooischema en was er aan toe om dat schema een beetje pittiger te maken. Daarbij spelen de Olympische Spelen verderop dit jaar een rol. Spelen in Rotterdam is dan zinnig. Ik heb mooie herinneringen aan het toernooi. De sfeer is goed en het publiek geweldig en zeer deskundig. Ik ben dus erg enthousiast over mijn comeback in Nederland."

Heeft het toernooi een speciale betekenis voor je? Een bepaalde waarde?
"Het ABN-AMRO World Tennis Tournament is voor mij één van de speciale toernooien binnen de ATP World Tour. In 1999 was Rotterdam één van mijn eerste grote toernooien buiten Zwitserland. Ik speel altijd goed in Rotterdam. Ik kreeg mijn eerste wildcard ooit juist in Rotterdam, in 1999. Ik versloeg toen in de kwart finale zelfs bijna Jevgeny Kafelnikov. Had zelfs een break voorsprong in de derde set. Het voelt rottig dat het zolang heeft geduurd voordat ik terugkeerde naar de havenstad. Het klinkt waarschijnlijk gek dat ik als winnaar van 2005 nu pas mijn titel kom verdedigen. Maar ik ben heel blij dat ik er bij ben. Na mijn toernooizege in 2005 is dit de eerste keer dat ik weer in Rotterdam speel en ik kijk ernaar uit om mijn naam terug te zien op de boarding van de eerste ring."

Ook toernooidirecteur Richard Krajicek is blij met de terugkeer van de Zwitser naar Rotterdam. En trots. Iedere keer opnieuw probeerde hij de afgelopen jaren Federer te strikken voor een weekje Rotterdam. Het aanhouden werpt nu zijn vruchten af. "Roger is niet alleen een fantastische tennisser, maar ook een geweldige topsporter. Hij heeft bovendien altijd zeer goed gepresteerd in Ahoy."

7x ROGER
Federer treedt voor de zevende keer in Rotterdam aan. Voordat hij het ABN-AMRO World Tennis Tournament won in 2005 bereikte de Zwitser de kwart finale in 1999, 2002 en 2004, de halve finale in 2003 en verloor hij de finale in 2001 (tegen Nicolas Escudé). In 2005 versloeg hij Ivan Ljubicic in een spannende finale: 5-7 7-5 7-6(5). In het dubbelspel was Federer eveneens succesvol. Hij won aan de zijde van Jonas Björkman het dubbeltoernooi in 2001. Een jaar later flikte hij het kunstje weer, ditmaal met Max Mirnyi.

Is het aantrekkelijker voor een speler om deel te nemen aan een toernooi met een oud-speler als directeur, zoals in dit geval Krajicek?
"Tegenwoordig hebben veel toernooien een oud-speler als directeur. Dat is fijn omdat ze duidelijk een passie voor de sport hebben. Het zou fijn zijn als nog meer oud-spelers deze functie op zich nemen. Ik krijg altijd een enorme kick als ik Richard als directeur in actie zie. Hij is net als ik lid van de AELTC (The All England Lawn Tennis Club), dat is een kleine broederschap van Wimbledon-kampioenen. Dat maakt het uniek. Daarnaast speelde ik altijd goed tegen hem."

Rotterdam is een bijzondere plek voor de Zwitser. In deze stad, in het jaar dat hij voor het eerst de wereldranglijst aanvoerde, besefte hij pas dat hij iets bijzonders had gepresteerd. Tijdens zijn trainingen zag het zwart van de mensen. Dat verbaasde hem aanvankelijk. Dat had hij nog niet eerder meegemaakt. Hij realiseerde zich opeens dat tennisliefhebbers de nummer één van de wereld in actie wilden zien. "Dat was een verrassing voor mij. Ik was er nog niet helemaal klaar voor. Sindsdien had ik altijd veel publiek bij mijn trainingen en veranderde mijn leven."

Federer is de laatste jaren met de regelmaat van de klok door publiek en pers afgeserveerd. Men dacht dat het einde van zijn carrière zelfs nog maar een kwestie van een paar maanden was, hooguit een jaar. Geruchten over zijn tennispensionering staken vooral de kop op als hij een Grand Slam niet winnend wist af te sluiten en het aantal toernooizeges amper toenam. Hij is echter nog niet klaar met het spelletje, zegt hij. "Er zijn altijd redenen om te blijven tennissen."
"Het gaat niet alleen om het breken van de records van Pete Sampras. Het winnen van Rotterdam kan een nieuw doel zijn of de Davis Cup. Maar bovenal wil ik nog altijd een betere tennisser worden.

Wat mijn belangrijkste wapen is?
Anderen hebben altijd gezegd dat de forehand mijn wapen is, dus ik ga daar in mee. Het is zo'n belangrijk onderdeel van mijn spel omdat ik de techniek die je er voor nodig heb al op zeer jonge leeftijd heb geleerd. Dat maakt die slag zo effectief."
Wellicht is zijn surplus aan techniek en minder zijn kracht de reden waarom hij, vergeleken met andere topspelers, weinig geblesseerd is en nooit langdurig buitenspel stond. "De kans op letsel is in onze sport eigenlijk niet zo groot, in ieder geval nooit zo groot als voor bijvoorbeeld een skiër. Ons probleem is de slijtage."

"Daarom is het zo belangrijk voor ons om de eerste tekenen van een probleem vroegtijdig te herkennen en dienovereenkomstig te reageren. Maar ik kan 80 procent van de tijd veilig met pijn spelen. Iets in je lichaam doet altijd wel pijn. Vaak verdwijnen deze pijnen wanneer je bent opgewarmd of de fysiotherapeut het weg heeft kunnen masseren. Ik neem tegenwoordig vaak tussen twee toernooien een paar weken pauze. Dat is voor mij belangrijk, niet alleen fysiek maar ook geestelijk. Tijdens zo'n toernooi wil iedereen iets van je: de fans, de sponsors, journalisten... Door die pauzes keert mijn verlangen om met mensen te praten en om interviews te geven weer terug."

Federer wordt sinds 2010 begeleid door Paul Annacone. Hoe belangrijk is een coach?
"Een coach is in elke sport een zeer omstreden figuur. Niemand weet precies voor hoeveel procent hij verantwoordelijk is voor het succes of het falen. Uiteindelijk moet toch de atleet de prestatie leveren. Een coach kent je door en door. Het contact en de relatie zijn heel direct. Je leeft praktisch bijna samen en eet drie keer per dag met hem. Kort nadat ik in 2004 nummer één van de wereld werd, had ik twee jaar geen coach én geen management. Ik moest toen alles zelf regelen, tot en met de onderhandelingen met sponsors aan toe. Dit was een zeer leerzame tijd voor mij. Ik leerde beslissingen te nemen."

NUMMER 1
Federer ambieert nog altijd zijn terugkeer naar de nummer één positie op de ranglijst. "Ik weet dat ik als ik goed speel, alle tegenstanders kan verslaan. Ik speel als nummer één beter dan wanneer ik lager sta. Ik heb graag de leiding en de dingen onder controle. Ik vind het ook fijn dat het publiek van mij verwacht dat ik win. Ik vond het moeilijker om nummer één te worden. Ik moest op een gegeven moment de nummer vier, drie, twee en één verslaan en dat zelfs een paar keer. Dat was erg stressvol. Als nummer één is het allemaal veel meer in evenwicht."

Zelf een speler van de buitencategorie, die Federer toch is, heeft verbeterpunten en wensen als het om zijn spel gaat. Lachend: "Het zou bijvoorbeeld leuk zijn als ik de service van Pete Sampras aan mijn spel zou kunnen toevoegen. Je kunt dingen uitproberen die je bij anderen hebt gezien. Kopiëren heeft geen zin; integreren in je eigen spel, met zijn eigen unieke kenmerken, wel. Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe manieren en middelen om vooruit te komen en om mijn leven interessant en spannend te maken. Daarom moet ik nog altijd hard trainen. En wees nou eerlijk, tennis staat op dit moment op een torenhoog niveau."
"Wij hebben meer bezoekers dan ooit, we hebben fantastische spelers aan de top, met mooie verhalen... Waarom zou ik van dat alles geen deel willen uitmaken? Ik vind het opwindend om tegen een nieuwe generatie te spelen die langzaam maar zeker langszij komt."

Leden van die nieuwe generatie zijn Robin Haase, Thiemo de Bakker en Thomas Schoorel. Wat is je mening over deze spelers?
"Dat zijn allemaal erg goede spelers met veel diepte in hun spel. Deze jongens zijn elk toernooi in staat om voor verrassingen te zorgen. Het is fijn om te zien dat de Nederlanders een hecht team hebben."

Roger Federer heeft veel zelfvertrouwen kunnen tanken tijdens zijn slotoffensief in 2011. Hij speelde een aantal formidabele wedstrijden. Na een rustperiode van zes weken bleef hij drie toernooien achtereen ongeslagen. Met als hoogtepunt de winst tijdens de ATP World Tour Finals in de Londense O2 Arena. De weken voorafgaand aan Londen won hij de toernooien van Bazel en Parijs. "Mijn spel is nog steeds goed genoeg om mee te draaien aan de top. Ik weet zeker dat ik ook weer Grand Slam-titels kan winnen."

Londen inspireert de Zwitser, waar hij zes Wimbledon-titels en twee opeenvolgende ATP World Tour Finals won. De nummer drie van de wereld heeft zijn zinnen nu gezet op goud tijdens de Olympische Spelen. "Ik hoop dit jaar driemaal terug te komen in Londen en driemaal te zegevieren. Winst op Wimbledon, de Olympische Spelen en de ATP World Tour Finals zou een uniek record opleveren."

Federer is een groot deel van het jaar onderweg, van toernooi naar toernooi, van hotel naar hotel. Ben je niet moe van altijd leven uit een koffer?
"Integendeel, ik hou nog steeds van het reizen. Het voortdurende in- en uitpakken is soms een beetje vervelend en ik wil wel eens twee of drie dagen langer in een plaats blijven. Wat helaas niet gaat omdat ik weer verder moet. In het begin van mijn carrière wilde ik steeds naar nieuwe hotels. Tegenwoordig kies ik hotels waar ik vaker ben geweest. Ik weet dan wat mij te wachten staat, want ik ken de mensen en de sfeer. Voor mij is het altijd belangrijk dat ik mij, omdat ik veel van huis ben, thuis voel in een hotel. Na mijn carrière neemt het aantal reizen natuurlijk af, maar ik weet zeker dat ik veel blijf reizen."

ORANJE
Wat is het eerst dat in je hoofd opkomt als je denkt aan Nederland?
"Rembrandt en Van Gogh, tulpen, het Nederlands voetbalelftal en de kleur oranje die Nederlandse fans altijd tijdens sportevenementen dragen."


De Zwitser woont tussen het reizen door afwisselend in zijn vaderland en in Dubai, waar hij eveneens een appartement bezit. Hij voelt zich thuis in Dubai. "Ik kan mij daar vrij bewegen zonder me bespied te voelen door pers en publiek. Wij wonen eigenlijk heel normaal in Dubai. We wandelen op het strand, winkelen in de winkelcentra en eten in de restaurants. Natuurlijk worden we wel herkend en mensen vragen soms een handtekening. Maar eigenlijk kan ik altijd alles doen wat ik wil. Ik hou van het klimaat in Dubai. Het is er altijd zonnig, waardoor het de ideale locatie voor zowel toerist als de inwoners is. En voor mij om te trainen. Het trainingscomplex ligt vlak om de hoek van mijn huis. Dubai is een ware smeltkroes van nationaliteiten, dus het is een zeer interessante plaats in termen van de mensen die je ontmoet."

Federer heeft niet alleen sportieve doelen. Met zijn eigen foundation ondersteunt hij kansarme kinderen in een aantal Afrikaanse landen en Zwitserland. Hij stimuleert hen om hun vrije tijd zinvol te besteden. Het doel van dit initiatief is om de kinderen die armoede lijden, uit hun sociaal isolement te halen. "In de sport leren we hoe we voor een overwinning moeten vechten. Samen met een team probeer je dat doel te bereiken. In veel landen heeft een meerderheid van de mensen, ondanks hun inspanningen, geen toegang tot onderwijs en sport. Of door de slechte kwaliteit van het onderwijs krijgen die kinderen geen eerlijke kans. Ik ben heel bij om een verschil te kunnen maken door mideel van mijn stichting. Door de kwaliteit te verbeteren of door middelen beschikbaar te stellen. Wij willen zo veel mogelijk kinderen de gelegenheid geven om actief de controle over hun toekomst te nemen."


 
02-06-2015, 12:12 De enkelhandige backhand sterft langzaam uit
16-03-2015, 11:34 Federer viert verlies met champagne
25-02-2015, 13:34 Opmerkingen Federer vragen om hervorming
13-02-2015, 13:46 Hoe wordt je Federer 2.0?
26-01-2015, 15:36 De houdbaarheidsdatum van Federer
10-01-2014, 11:08 Federer wordt waardevoller aan het einde van zijn carrière
05-02-2013, 15:41 Afleren van gewoonte
18-09-2012, 15:02 Westerpark omarmt Federer
31-01-2012, 11:55 Roger Federer denkt voorlopig nog niet aan stoppen
07-01-2012, 10:10 Roger Federer, fenomeen én familieman
 
  Volgende pagina »
 Volg ons op Facebook-pagina  YouTube-kanaal Copyright © 2006-2018 RogerFederer.NL RogerFederer.NL  Voorwaarden | Privacy | Contact