"When you're good at something, make that everything."
- Roger Federer -

Artikelen


Westerpark omarmt Federer


18-09-2012, 15:02

Van het Arthur Ashe Stadium naar de Westergasfabriek. Roger Federer maakte binnen één week deze surrealistische trip om de Zwitserse Davis Cup-team op sleeptouw te nemen. Geen verspilde moeite. Zijn inbreng was doorslaggevend. Vijf dagen Federer in het Westerpark.

Lang houdt hij iedereen in spanning - inclusief de organisatie die ter promotie liefst honderd doeken en vlaggen met zijn beeltenis bestelde - over zijn deelname. Op dinsdag komt het verlossende woord via captain Severin Luthi. Iedereen blij, behalve Jan Siemerink en consorten. "Vrij snel na mijn verlies in New York wist ik al dat ik zou gaan spelen. Ik wilde alleen niet de aandacht bij de US Open weghalen", zou later Federers ietwat vage verklaring klinken.

En dus voegt de mondiale nummer één - dit keer zonder vrouw en tweeling in zijn kielzog - zich op een druilerige woensdag bij zijn landgenoten. Trainen onder het lawaai van de NS-treinen, in plaats van het geraas van de vliegtuigen van JFK Airport. Verschil moet er zijn.
Federers status aparte wordt tijdens het 'officiële diner' - vaste prik in aanloop naar een Davis Cup-interland - onderstreept door zijn afwezigheid. "Roger excuseert zich voor zijn afwezigheid, hij is nog vermoeid, maar hij hoopt dat iedereen een mooie avond heeft", verontschuldigt zijn landgenoot Stanislas Wawrinka.

Hardlopen in het park
Van die vermoeidheid is donderdag niets te merken. De Zwitser warmt zich op voor de ochtendtraining, sommeert zijn bodyguards pauze te nemen en baant zich een weg over het Westergas-terrein. Later blijkt dat rondje 'Federer in de wondere wereld door het Westerpark' mee te vallen.
"Oh, dat was slechts een stuk van tweehonderd meter naar de kleedkamer", verpest hij hoogstpersoonlijk de romantische voorstelling. "Ik ben geen 16 of 18 jaar meer, dan was ik misschien nog wel in voor een flink rondje door het park", glimlacht Federer even vakkundig als gemeend.

Tijdens de loting en bijbehorende persronde oogt hij ontspannen. Ook wanneer collega Jan Roelfs naar de zin van de Zwitserse persdame veel te veel interviewtijd in beslag neemt. "Last question, Roger", stelt Roelfs diplomatiek, terwijl hij een porrende vinger in zijn rug voelt. Federer geeft geen krimp en laat de vragen rustig over zich heen komen. "De Nederlandse fans speelden zeker een rol in mijn beslissing, ik kom altijd graag in Nederland", aldus de kopman van de Zwitsers.

Liefde wederzijds
De liefde is geheel wederzijds. Vrijdag opent Federer het regenachtige en winderige bal tegen Thiemo de Bakker. Het is in het knusse stadion soms niet duidelijk wie de publieksfavoriet is. Een tennisclub eert Federer met een groot spandoek: Chip & Charge welcomes The Living Legend.
Na de wedstrijd - die hij op de automatische piloot wint - vereeuwigt hij het eerbetoon met zijn handtekening. Het is vrijwel ondenkbaar dat Novak Djokovic of Andy Murray op een dergelijke behandeling kunnen rekenen. Misschien Rafael Nadal.
Een dag later incasseert Federer met Wawrinka een tegenvaller. Jean-Julien Rojer en Robin Haase zijn duidelijk te sterk voor het koppel dat in 2008 goud won op de Olympische Spelen in Peking. Tijdens de partij glimlacht het Zwitserse duo schaapachtig naar elkaar, alsof ze lijken te zeggen: "het komt wel goed". Federer doet na afloop niet dramatisch over de nederlaag. "Morgen moet ik vol aan de bak, en Stan wellicht ook."
Er staat dus nog wat op het spel in de partij tussen Haase en Federer. De Nederlander trekt vol overgave ten strijde, betrekt het publiek erbij, maar wordt min of meer slachtoffer van zijn dadendrang. Een messcherpe Federer haalt het beslissende punt voor Zwitserland binnen. Het door velen vooraf gestelde scenario komt uit. Nederland krijgt volgend jaar een nieuwe kans in de Europees/Afrikaanse Groep I, Zwitserland blijft in de Wereldgroep.

Federer doceert
Tijdens de afsluitende persconferentie wil het journaille de mening van Federer over het Nederlandse tennis. "Haase? Top-30, misschien top-20, het hangt gewoon van veel factoren af", rolt er een standaard antwoord uit. "Net als Zwitserland beschikken jullie niet over een groot aantal spelers. We moeten de spelers koesteren die we hebben. We zijn geen Spanje of de Verenigde Staten met een continue aanwas van nieuwe spelers", doceert Federer in de muisstille perszaal.
Daarna krijgen de Zwitserse media - een ploeg van ongeveer tien á vijftien man - de laatste kans op vragen, steevast eerst in het Duits, daarna Frans. Met gemak geeft Federer in dezelfde taal antwoord. Voor de radio-interviews zet hij nog even een muts op. Waarom? Waarschijnlijk om straks buiten het perscentrum niet meteen herkend te worden. Het is een tafereel waardoor vele telelenzen en telefoons ineens weer tevoorschijn komen voor een snapshot.
"De afgelopen maanden leefde ik in een tunnel. Ik ben moe en heb behoefde aan rust", mijmert Federer nog tegenover een journalist. Rust voor een atleet die een leger sportliefhebbers wederom aan zijn voeten kreeg, zelfs als ze bij de tegenpartij horen.


 
02-06-2015, 12:12 De enkelhandige backhand sterft langzaam uit
16-03-2015, 11:34 Federer viert verlies met champagne
25-02-2015, 13:34 Opmerkingen Federer vragen om hervorming
13-02-2015, 13:46 Hoe wordt je Federer 2.0?
26-01-2015, 15:36 De houdbaarheidsdatum van Federer
10-01-2014, 11:08 Federer wordt waardevoller aan het einde van zijn carrière
05-02-2013, 15:41 Afleren van gewoonte
18-09-2012, 15:02 Westerpark omarmt Federer
31-01-2012, 11:55 Roger Federer denkt voorlopig nog niet aan stoppen
07-01-2012, 10:10 Roger Federer, fenomeen én familieman
 
  Volgende pagina »
 Volg ons op Facebook-pagina  YouTube-kanaal Copyright © 2006-2018 RogerFederer.NL RogerFederer.NL  Voorwaarden | Privacy | Contact