"When you're good at something, make that everything."
- Roger Federer -

Artikelen


De houdbaarheidsdatum van Federer


26-01-2015, 15:36

Roger Federer bevestigde met de titel in Brisbane hoe relatief eenvoudig hij zich nog handhaaft in de top. Maar ook op de Zwitser, inmiddels 33 jaar en 6 maanden, zit een houdbaarheidsdatum. De medische wereld buigt zich over de tennislegende die van geen ophouden weet.

Federer neemt op de Australian Open voor de 61ste achtereenvolgende keer deel aan een Grand Slam, een ongeëvenaarde reeks. Volgens topsportarts Peter Vergouwen maakte Federer in het verleden bewuste keuzes om de kans op een duurzame carrière zo groot mogelijk te maken.

"Hij is in een vroeg stadium gaan periodiseren, heel secuur met het programma (toernooikalender) bezig zijn. Dat is een belangrijke factor geweest", zegt Vergouwen, die bij het sportmedisch centrum in Ede onder anderen Sven Kramer en Dafne Schippers begeleidt en in het verleden ook Richard Krajicek bijstond.

"Er zijn in het hedendaagse tennis bijna geen rustmomenten, hooguit zes tot acht weken in de winter", weet Vergouwen. "Ook Federer heeft last van de volle kalender. Dat zag je twee jaar geleden toen hij met een rugblessure doorspeelde. Met zijn team pakte hij dit probleem aan en keek hij waar zijn lichamelijke beperkingen zaten. Dat betaalt zich nu uit."

Supertechnicus vs Geblokte arbeider
Misschien nog wel belangrijker, Federer's manier van spelen is een andere belangrijk factor waarom hij geen uitpuilend medisch dossier heeft; nog nooit gaf hij tijdens een wedstrijd geblesseerd op.

"Zie hem als de supertechnicus. Hij hoeft veel minder hard te werken dan bijvoorbeeld Rafael Nadal, de geblokte en noeste arbeider die al vroeg in zijn loopbaan geblesseerd raakte. Die zag ik op jonge leeftijd al met kniebandjes spelen", vergelijkt Vergouwen. "Bovendien scheelt het dat Federer een enkelhandige backhand slaat."

"Toch zie ik Djokovic als de superatleet. Djokovic is in fysiek opzicht een combinatie van Federer en Nadal. Maar ook bij hem wordt de slijtage zichtbaar."

De eeuwige jeugd, het is iets waar elke topsporter van droomt. "Ik zie Federer voorlopig niet afhaken. Hij kan zeker nog een aantal jaar mee, maar dat ligt ook aan hemzelf", denkt Vergouwen.

"Hij is als geen ander in staat om zich fysiek te prepareren en kent zijn limieten. Hij is bovendien nog altijd de nummer twee van de wereld, dus waarom zou hij niet nog een Grand Slam-toernooi kunnen winnen?"

"Niet meer geschikt voor vijfsetters"
Eind vorig seizoen speelde bij Federer de rugklachten wederom op en liet hij de finale van de ATP World Tour Finals lopen, om zich te sparen voor de finale van de Davis Cup. Volgens tennisgeleerden het bewijs dat de Zwitser op een Grand Slam niet meer om de hoofdprijs zou kunnen meedoen.

Babette Pluim, sportarts van de Nederlandse tennisbond, bestrijdt deze aanname. "Een goede basisconditie is voor Federer het belangrijkste op een Grand Slam, de technische en tactische vaardigheden heeft hij nog. Als het op vijf sets aankomt zullen zijn kansen misschien wel wat slinken, maar niet veel.

"Het is namelijk bekend dat het herstel van een zware inspanning, met het toenemen van de leeftijd, langer duurt", aldus Pluim. "Dit gebeurt meestal pas vanaf ongeveer 35 jaar. Federer is pas 33 jaar, waarmee je in de vakliteratuur nog altijd als 'jong volwassen' te boek staat."

Meest opeenvolgende Grand Slam-deelnames:
 Nr. Speler Deelnames
 1 Zwitserland Roger Federer 61
 2 Zuid-Afrika Wayne Ferreira 56
 3 Zweden Stefan Edberg 54
 4 Spanje Feliciano López 52
 5 Spanje David Ferrer 47
 
  Servië Novak Djokovic 41

"Federer profiteert van status op Grand Slams"
Volgens Richard Krajicek heeft Federer gedurende zijn loopbaan veel baat gehad bij zijn status als wereldtopper. "Hij krijgt vaak de mogelijkheid om in de avond te spelen. Dat is op de Grand Slams een enorm voordeel, vooral op de Australian Open en de US Open waar het overdag warm is. Dus je spaart energie."

"Ik maakte het zelf mee op het toernooi van Los Angeles in 1994", deelt Krajicek zijn ervaring. "Het was enorm warm en Boris Becker weigerde destijds om zijn halve finale overdag te spelen. Ik stond met Mark Woodforde in de avond gepland. Dus de organisatie ging schuiven en wie was de pineut? Ik verloor toen van Woodforde en Becker won later het toernooi."

"Ik zeg niet dat ik met een avondwedstrijd wel had gewonnen, maar Becker profiteerde optimaal van zijn status. Dat voordeel heeft Federer in deze huidige tijd ook een beetje."


 
02-06-2015, 12:12 De enkelhandige backhand sterft langzaam uit
16-03-2015, 11:34 Federer viert verlies met champagne
25-02-2015, 13:34 Opmerkingen Federer vragen om hervorming
13-02-2015, 13:46 Hoe wordt je Federer 2.0?
26-01-2015, 15:36 De houdbaarheidsdatum van Federer
10-01-2014, 11:08 Federer wordt waardevoller aan het einde van zijn carrière
05-02-2013, 15:41 Afleren van gewoonte
18-09-2012, 15:02 Westerpark omarmt Federer
31-01-2012, 11:55 Roger Federer denkt voorlopig nog niet aan stoppen
07-01-2012, 10:10 Roger Federer, fenomeen én familieman
 
  Volgende pagina »
 Volg ons op Facebook-pagina  YouTube-kanaal Copyright © 2006-2018 RogerFederer.NL RogerFederer.NL  Voorwaarden | Privacy | Contact