"When you're good at something, make that everything."
- Roger Federer -

Artikelen


Opmerkingen Federer vragen om hervorming


25-02-2015, 13:34

Wanneer in een sport diverse overkoepelende instanties opereren, botsen dikwijls de belangen. Kijk bijvoorbeeld naar de dartswereld, waar twee professionele bonden elkaar figuurlijk naar het leven staan. Of naar de bokswereld, waar je drie of vier verschillende wereldkampioenen in het zwaargewicht hebt.

Ook in de tennissport is het niet één, alle spelers vertegenwoordigende, associatie die de dienst uitmaakt. Dat leidt hoe dan ook tot wrijvingen. Naast de Internationale Tennis Federatie (ITF) zijn de vakbonden voor vrouwen en mannen (WTA en ATP) ontstaan om de belangen van de spelers te verdedigen.

De laatste twee hebben circuits in het leven geroepen, waar de tennissers het grootste deel van hun prijzengeld kunnen verdienen. De ITF aan de andere kant is verantwoordelijk voor de Grand Slams en ook de Fed Cup en Davis Cup. Op de achtergrond roeren zich sinds tennis weer Olympisch is geworden ook nog de NOC*NSF's van deze wereld.

Tegenstrijdige belangen
Daar wringt de schoen: tegenstrijdige belangen, kalenders die niet goed op elkaar zijn afgestemd, ruziënde bobo's en spelers die daarvan de dupe worden. Het is een logisch gevolg van onvrede en van stellingnames zoals die van Roger Federer.

Federer is blij dat de last van de Davis Cup, na het winnen van deze landencompetitie, van zijn schouders is afgevallen. Het Zwitserse fenomeen ervoer de Davis Cup als een loden last, als een hinderlijke onderbreking van het dagelijks ritueel: toernooien spelen en winnen.

Dat zal deels zijn ingegeven door de onhandige programmering en voor een ander deel omdat hij bij welk toernooi dan ook ver reikt.

Ik ben het in zoverre oneens met de beste speler aller tijden, dat de Davis Cup hoe dan ook moet worden gekoesterd. De meest recente finale in Lille tussen Frankrijk en Zwitserland bracht drie dagen lang ruim 27.000 toeschouwers op de been. Dat geeft nog maar eens aan hoe populair de landencompetitie is.

Teamspeler
Wat Federer na al die jaren laat weten is hetzelfde als dat Arjen Robben zou zeggen dat het wereldkampioenschap en de kwalificatie daarvoor een te grote belasting voor hem waren. En dat het eigenlijk alleen maar om zijn reguliere werkgever Bayern München draait.

Federer oordeelde dat hij vooral had meegedaan voor zijn teamgenoten. Ik geloof dat niet. Diep in zijn hart heeft de zeventienvoudig Grand Slam-winnaar die landentrofee willen winnen. Want uiteindelijk is zelfs Roger een teamspeler, hoe individualistisch de tennissport ook is.

Dat hij zich nu, nadat Zwitserland het ultieme kunstje heeft geflikt, afmeldt voor de Davis Cup is op zich niet zo vreemd. Federer is 33 jaar en moet steeds omzichtiger met zijn lichaam en zijn programma omgaan.

Alleen doet zijn uitspraak geen eer aan de Davis Cup, die in mijn ogen aan tennis een extra dimensie toevoegt. Net als het wereldkampioenschap dat voor voetbal is.

Volgepropte kalender
Voetballend Nederland zal Robben begrijpen als hij na het winnen van de wereldtitel aan Guus Hiddink meedeelt dat hij een punt zet achter zijn interlandcarrière. De cup is binnen; nu mogen anderen het opknappen.

Dat geldt evenzeer voor Federer. Zijn constatering, dat hij de landencompetitie als een zware belasting heeft ondervonden, geeft vooral aan, dat de programmering niet deugt. In de Davis Cup is elke ontmoeting een finale en te veel piekmomenten achter elkaar in een volgepropte kalender eisen hun tol.

Daarom aan de ATP, WTA en ITF de schone taak om het eigenbelang opzij te zetten en een jaarkalender op te stellen, waarin ruimte en rust rond die piekmomenten wordt gecreëerd. Naast de Grand Slams verdienen ook de internationale teamcompetities dat.

Jon Visbeen


 
02-06-2015, 12:12 De enkelhandige backhand sterft langzaam uit
16-03-2015, 11:34 Federer viert verlies met champagne
25-02-2015, 13:34 Opmerkingen Federer vragen om hervorming
13-02-2015, 13:46 Hoe wordt je Federer 2.0?
26-01-2015, 15:36 De houdbaarheidsdatum van Federer
10-01-2014, 11:08 Federer wordt waardevoller aan het einde van zijn carrière
05-02-2013, 15:41 Afleren van gewoonte
18-09-2012, 15:02 Westerpark omarmt Federer
31-01-2012, 11:55 Roger Federer denkt voorlopig nog niet aan stoppen
07-01-2012, 10:10 Roger Federer, fenomeen én familieman
 
  Volgende pagina »
 Volg ons op Facebook-pagina  YouTube-kanaal Copyright © 2006-2018 RogerFederer.NL RogerFederer.NL  Voorwaarden | Privacy | Contact