"When you're good at something, make that everything."
- Roger Federer -

Biografie


 

 

Roger Federer groeide op in Münchenstein, een buitenwijk dat ongeveer 10 minuten van Bazel ligt. Samen met zijn vader (Robert), moeder (Lynette, die overigens in Zuid-Afrika is geboren) en zijn oudere zus (Diana, die verpleging studeert). Hij spreekt drie talen (Duits, Frans en Engels) vloeiend en geeft vaak in al deze talen persconferenties.

Tegenwoordig verblijft hij in Bottmingen, Zwitserland. Daar woont hij samen met zijn Slowaakse vrouw Miroslava (Mirka) Vavrinec, voormalig WTA-speelster, die in 2002 stopte vanwege een voetblessure. De twee hebben elkaar ontmoet op de Olympische Spelen van Sydney in 2000.
Op 11 april 2009 zijn ze in besloten kring getrouwd in Bazel. Samen kregen ze op 23 juli 2009 een tweeling, de meisjes Charlene Riva en Myla Rose. Verdere gezinsuitbreiding volgde op 6 mei 2014, toen Mirka opnieuw van een tweeling beviel, de jongens Leo en Lenny.

Federer speelt naast de baan graag kaarten, cricket, tafeltennis, andere sporten en zit graag op het strand.
Daarnaast is hij medeoprichter van het Roger Federer Foundation, dat in december 2003 is opgericht. Deze stichting zet zich in voor consolidatie projecten voor kansarme kinderen in Zuid-Afrika. Naast zijn eigen Foundation zet Federer zich ook in voor Unicef, zo werd hij in 2006 benoemd tot Goodwill Ambassador.
In januari 2005, riep hij de tennisspelers op voor een bijdrage en hun steun voor de door de Tsunami getroffen mensen. Daarbij had hij ook zijn gesigneerde rackets ter beschikking gesteld voor de veiling, waarvan de opbrengst naar hulporganisaties ging.
Federer lanceerde in oktober 2003 zijn eigen cosmeticalijn, genaamd RF Cosmetics. Na zes jaar (2009) kwam er echter een einde aan de cosmeticalijn.

 

 

 DE TENNISSER


Federer deed in juli 1998 op 16-jarige leeftijd voor het eerst mee aan de ATP Tour. 1998 was ook zijn laatste jaar in het junioren circuit. Dat jaar sloot hij af als wereldkampioen van de junioren, dankzij zijn overwinning op Wimbledon (waar hij won van de Georgiër Irakli Labadze) en het halen van de finale op de US Open (waar hij verloor van de Argentijn David Nalbandian). Daarnaast won hij ook de dubbeltitel op Wimbledon (samen met de Belg Olivier Rochus).
In 1999 debuteerde hij in het Zwitserse Davis Cup-team. Hij eindigde dat jaar in de top-100 van de wereld en was daarmee de jongste speler die dat ooit presteerde.

In februari 2001 won Federer zijn eerste ATP-toernooi in Milaan. In diezelfde maand, won hij drie belangrijke partijen voor zijn land in de Davis Cup. De Verenigde Staten werd met 3-2 verslagen, dat sinds 1993 niet meer in de eerste ronde had verloren. Verder bereikte hij ook de kwart finales op Roland Garros en Wimbledon. Op de weg naar de kwart finale op Wimbledon versloeg hij zevenvoudig Wimbledon-kampioen Pete Sampras in de vierde ronde. Daarmee maakte hij een eind aan Sampras's zegereeks van 31 gewonnen partijen op Wimbledon. Door deze wedstrijd toonde Federer aan dat hij wel eens een prominente speler op de ATP World Tour kon worden.

Op 6 juli, ging hij de tennisgeschiedenis in door de eerste Zwitser te worden die Wimbledon en een Grand Slam-toernooi won, door in de finale de Australiër Mark Philippoussis te verslaan: 7-6(5) 6-2 7-6(3). Daarmee was hij één van de weinigen die Wimbledon zowel bij de junioren als bij de senioren wist te winnen: in 1998 als junior en in 2003 als senior. Anderen die hetzelfde presteerden zijn Björn Borg, Pat Cash en Stefan Edberg.

Op 2 februari 2004 bereikte hij voor de eerste keer de nummer één positie op de wereldranglijst en bezette die plaats voor 137 achtereenvolgende weken. Hij was meteen de eerste Zwitser die daarin slaagde bij de mannen. Bij de vrouwen was Martina Hingis hem voor geweest in 1997. Daarmee is hij één van de vijf spelers die zowel nummer één was bij de junioren als bij de senioren: Ivan Lendl, Stefan Edberg, Marcelo Rios en Andy Roddick.

Federer is nu al de eerste speler in de Open Era die Wimbledon en de US Open in drie opeenvolgende jaren (2004-2006) heeft gewonnen. Daarnaast heeft hij ook al vijf Wimbledon (2003-2007) en US Open (2004-2008) titels achtereenvolgens gewonnen.
Op de vraag of Federer de beste tennisser allertijde is zullen we nog even moeten wachten totdat hij is gestopt met zijn imposante carrière. Voorlopig heeft de Zwitser nog een paar jaar om dit te bewijzen. Één ding staat vast: Hij is nu al een tennislegende.

 

 

 TEAM FEDERER


Door de jarenlange successen van Roger Federer kent men de gezichten van hun begeleiders en hun geliefden.
Hoe groot is hun aandeel in het succes en wat is hun taak?

Een overzicht van de entrourage van Roger Federer:

 

 

 

 SPELERSBOX
 Coach 1: Ivan Ljubicic (Kroatië)
De Kroaat kwam begin 2016 aan boord van team Federer. Ljubicic is de vervanger van de Zweed Stefan Edberg (2014-2015) in het begeleidingsteam van de Zwitser.
 Coach 2: Severin Lüthi (Zwitserland)
Zwitsers Davis Cup-captain Severin Lüthi werd als coach van Federer de eerste jaren niet serieus genomen. Na vijf jaar trouwe dienst heeft hij zich echter bewezen als vaste coach van Federer.
 Conditietrainer: Pierre Paganini (Italië)
Pierre Paganini is al tien jaar verantwoordelijk voor de intensieve fitness trainingen met Roger Federer. De trainingen van meer dan tien uur per week zijn een succes, want Federer heeft zelden een blessure.
 Fysiotherapeut: Daniel Troxler (Zwitserland)
Vanaf 2014 is Daniel Troxler de fysiotherapeut van Federer, die voorheen heeft gewerkt met de Zwitserse marathonloper Viktor Röthlin. Federer werd voorgaande jaren (2009-2014) behandeld door de Fransman Stéphane Vivier (momenteel fysiotherapeut van Grigor Dimitrov).
 Manager: Tony Godsick (Verenigde Staten)
Tony Godsick is verantwoordelijk voor het neerzetten van het wereldwijde merk Roger Federer. Hij is getrouwd met oud-tennisster Mary Joe Fernandez en werkt sinds Wimbledon 2012 exclusief voor Federer.
 Ouders: Robert & Lynette Federer
Robert en Lynette Federer runnen de Roger Federer Foundation, een stichting die opkomt voor minder bedeelde kinderen in Zwitserland en Zuid-Afrika, het geboorteland van Lynette.
 Vrouw: Mirka Federer
Zijn vrouw Mirka Federer is een voormalige tennisster die ooit nummer 76 van de wereld was. Tijdens de Olympische Spelen van Sydney (2000) begon hun romance en in 2009 traden ze in het huwelijk.
 Tweelingen: Myla Rose & Charlene Riva
"Gefelicteerd, papa!", riep de driejarige tweeling toen hun vader zijn zevende Wimbledon-titel op zijn naam schreef. Een bijzonder moment voor de hele familie Federer.
Leo & Lenny
"Het was prachtig om de reacties te zien van de meisjes toen de jongens geboren werden. We hebben nu een nieuwe dynamiek in het gezin", vertelde de vader.
 Vrienden: Gwen Stefani & Gavin Rossdale
Zangeres Gwen Stefani en haar man, de zanger Gavin Rossdale, behoren tot het elite vriendengroepje van Roger en Mirka Federer. Ze zitten met regelmaat in zijn spelersbox om hem te ondersteunen.
 Vriend: Reto Staubli
Bankier en jeugdvriend Reto Staubli is een persoonlijke vriend van Federer die in 2004 tien weken met Federer meereisde. Hij is niet weg te denken uit het groepje intimi van de Zwitser.
 Vriendin: Anna Wintour
Hoofredactrice van het modeblad Vogue Anna Wintour geeft Federer kledingadvies. De vriendin van het echtpaar Federer organiseerde onlangs in New York een feestje ter ere van zijn 31ste verjaardag.

 

 Volg ons op Facebook-pagina  YouTube-kanaal Copyright 2006-2018 RogerFederer.NL RogerFederer.NL  Voorwaarden | Privacy | Contact