"When you're good at something, make that everything."
- Roger Federer -

Over Roger


Roger Federer werd geboren op 8 augustus 1981 in Bazel, Zwitserland. In 1998 werd hij proftennisser en sindsdien heeft hij in zijn sport talrijke records gebroken en nieuwe normen gesteld. Hij is onmiskenbaar één van de grootste tennisspelers aller tijden.
De internationale superster is niet alleen beroemd om zijn overwinningen maar ook om zijn stijl en charme op en buiten de tennisbaan. Met zijn ontspannen en authentieke persoonlijkheid maakt hij evenveel indruk.

 PERSOONLIJKE INFORMATIE

 Leeftijd: 36 jaar (08-08-1981)
Roger Federer
 Nationaliteit: Zwitserland Zwitserse
 Geboorteplaats: Bazel (Zwitserland)
 Woonplaats: Bottmingen (Zwitserland)
 Lengte: 1,85 m. (6'11")
 Gewicht: 85 kg. (187 lbs.)
 Slaghand: Rechts (enkelhandige backhand)
 Profdebuut: 1998
 Coach: Severin Lüthi & Ivan Ljubicic
   
 Website: www.rogerfederer.com
 Social media: Facebook-pagina Roger Federer facebook.com/Federer
  Twitter-account Roger Federer twitter.com/rogerfederer
  Instagram Roger Federer instagram.com/rogerfederer
   
 Racket: Wilson Pro Staff RF 97 Autograph
 Kleding: Nike RF
 Schoenen: NikeCourt Zoom Vapor Flyknit
   
 Bijnaam: FedExpress, King Roger, The Swiss Maestro,
  The Greatest Of All Time (GOAT)

 ROGER FEDERER IN NEDERLAND


De Zwitser speelde in totaal twaalf keer in de Nederland, waarvan acht keer het ATP 500 Series-toernooi in Rotterdam, twee keer het ATP-toernooi in Rosmalen en twee keer in de Davis Cup tegen Nederland.

Bij het ABN-AMRO World Tennis Tournament haalde hij altijd de kwart finale (1999, 2002, 2004 en 2013), één keer de halve finale (2003) en ook drie keer de finale (2001, 2005 en 2012).

Bij de Ricoh Open, het grastoernooi van Rosmalen (vroeger bekend als Topshelf Open, Ordina Open en Heineken Trophy), haalde hij de kwart finale in 2002 en de halve finale in 2001.

In de Davis Cup van 2003 tussen Nederland en Zwitserland (2-3), een ontmoeting in de eerste ronde van de Wereldgroep in het Gelredome te Arnhem, won Federer van Raemon Sluiter en Sjeng Schalken in het enkelspel. Samen met met George Bastl verloor hij het dubbelspel van Paul Haarhuis en Martin Verkerk.

Tien jaar later was er wederom een ontmoeting in de eerste ronde van de Wereldgroep. Op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam won Zwitserland met 3-2 van Nederland. Federer won van Thiemo de Bakker en Robin Haase in het enkelspel, maar verloor met Stanislas Wawrinka van Robin Haase en Jean-Julien Rojer.

 ABN-AMRO WORLD TENNIS TOURNAMENT


In 2001 haalde hij de finale in Rotterdam waarin hij in de derde set de tiebreak verloor van de Fransman Nicolas Escudé. Vier jaar later schreef hij het toernooi op zijn naam, in de finale van 2005 won hij in een thriller van de Kroaat Ivan Ljubicic: 5-7 7-5 7-6(5).
Zeven jaar later, in 2012, zette hij voor de tweede keer zijn naam op de Ring der Kampioenen. Daarmee schaarde hij zich in het rijtje illustere namen van Stefan Edberg, Arthur Ashe, Robin Söderling, Jimmy Connors, Richard Krajicek en Nicolas Escudé, die eveneens het toernooi twee keer wonnen.

Federer is ook zeer succesvol geweest in het dubbeltoernooi. In het dubbelspel haalde hij altijd de finale (2001 t/m 2003). Hij won het toernooi in 2001 (met Jonas Björkman) en 2002 (met Max Mirnyi).

"Ik bewaar goede herinneringen aan dit toernooi, omdat ik hier als 18-jarige al in de kwart finale stond. Ik wil mijn naam graag op de ring van Ahoy hebben", aldus Federer in een interview voorafgaand aan het toernooi in 2005.

Federer werd in 1998 nummer één bij de junioren toen hij zeventien jaar was. In 1999 haalde hij de kwart finale in Marseille, waar hij won van Carlos Moya (destijds de nummer vier van de wereld, terwijl hij op plaats 300 stond). Twee weken later kwam hij voor het eerst naar het ABN-AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. Hij kwalificeerde zich voor het hoofdtoernooi en won vervolgens van top-30 spelers en bijna van Yevgeny Kafelnikov, die dat jaar het toernooi won. Federer merkte toen dat hij in staat was om van de grote jongens te winnen als hij zijn dag had. Op dat moment wist hij dat hij zichzelf fysiek en mentaal moest verbeteren door harder te trainen en meer in zichzelf te geloven. Hij besefte zich toen dat hij goed kon worden...

"Heerlijk om het grootste indoortoernooi van de wereld ook op mijn erelijst te hebben staan", commentarieerde Federer na afloop van het toernooi in 2005. "Ik wil volgend jaar graag terugkomen om de titel te verdedigen, als het in mijn planning past."
Helaas ontbrak hij in de hierop volgende edities van het ABN-AMRO World Tennis Tournament.

Federer staat altijd hoog op het verlanglijstje van toernooidirecteur Richard Krajicek. Helaas gaf Federer in 2006 al bij voorbaat aan dat het toernooi niet in zijn schema paste en het jaar daaropvolgend was zijn komst door het ATP 500 Series-toernooi in Dubai onbespreekbaar. In 2008 was zijn komst een optie, maar beide partijen kwamen er financieel niet uit. In 2009 is het ABN-AMRO World Tennis Tournament toegetreden tot de zogeheten ATP 500 Series. Na de Grand Slams en de negen ATP 1000 Series-toernooien, behoort Rotterdam met nog negen andere evenementen tot de grote toernooien op de ATP World Tour. Van deze tien moeten de tennissers er verplicht vier spelen.

Van de tien toernooien speelt Federer er vier zeker niet, omdat ze niet in zijn schema passen. Dan blijven er nog zes over waarvan hij er verplicht vier moet spelen, wat de kansen op zijn komst vergroot. Voorheen had Rotterdam veel concurrentie van de Davis Cup en het ATP 500 Series-toernooi in Dubai, waar Federer eigenlijk altijd speelt. Maar door de nieuwe opzet is het ABN-AMRO World Tennis Tournament verplaatst naar week zeven (9 t/m 15 februari), zodat het evenement is verlost van deze twee spelbrekers. Het grootste Nederlandse tennistoernooi past hierdoor waarschijnlijk beter in het schema van de toppers en daarnaast stijgt het prijzengeld enorm. Daarmee lijkt de kans op afmeldingen flink verkleind.

In maart 2011 nam de manager van Roger Federer zelf contact op met toernooidirecteur Richard Krajicek, met de mededeling dat Federer zijn schema voor 2012 wil omgooien. Omdat het een Olympisch jaar is wil Federer het in 2012 allemaal iets anders aanpakken, en Rotterdam gaat daar inpassen.
"Het ABN-AMRO World Tennis Tournament is voor mij één van de 'speciale' toernooien binnen de ATP World Tour. In 1999 was Rotterdam één van de eerste grote toernooien die ik speelde buiten Zwitserland. Ik kijk er naar uit om bij mijn eerste terugkeer sinds mijn toernooizege in 2005 eindelijk mijn naam op de eerste ring te kunnen zien staan", aldus Federer in een interview voorafgaand aan het ATP 1000 Series-toernooi in Madrid.

Bekijk alle resultaten.

 Volg ons op Facebook-pagina  YouTube-kanaal Copyright 2006-2018 RogerFederer.NL RogerFederer.NL  Voorwaarden | Privacy | Contact